Ho fan aquest 27 d’octubre, reivindicant el paper de la mentoria social com un model d’alt impacte que, al 2022, ha afavorit la inclusió i la igualtat d’oportunitats de més de 2700 persones en situació de vulnerabilitat

 

NOTA DE PREMSA | 27.10.23

Actualment, a l’Estat espanyol hi ha més de 70 projectes de mentoria social que, en el marc dels objectius de l’Agenda 2030, treballen per reduir les desigualtats  d’oportunitats entre persones i afavorir la inclusió social de diversos col·lectius. Ho fan a través d’establir relacions de confiança entre persones mentores que acompanyen a persones mentorades per afavorir el seudesenvolupament social i personal.

Aquest és el cas del Rafa i l’Abubacarr, de la l’Associació Quilòmetre Zero, per exemple. Una relació en què destaquen que “ens vam conèixer al març i acostumem a trobar-nos un cop per setmana. Hem fet una mica de tot: passejar, anar a dinar plegats, a la platja, a la muntanya, a Port Aventura, al cinema, hem preparat un currículum, etc. Ens sembla una experiència molt positiva per a tots dos, on hem après moltes coses diferents de les nostres cultures. Hem creat un vincle basat en el respecte mutu i l’afecte”.

Projectes com aquest es contextualitzen, a més a més, en un moment en què l’actualitat passa per un panorama de crisi sistèmica generalitzada: pujada constant de preus, falta de subministraments, emergència climàtica i falta de recursos naturals, problemes de salut mental, desencant de les persones joves… i, per tant, d’augment de les desigualtats socials i de persones en risc d’exclusió social.

En aquest marc, s’evidencia la importància del paper que juga la mentoria social en certs col·lectius en situació de vulnerabilitat com un model d’acompanyament de qualitat que garanteix la construcció de vides més dignes i sostenibles, gràcies a la creació de vincles, augmentant xarxes i millorant competències relacionals.

Aquest divendres 27 d’octubre, Dia de les Persones Mentores, les entitats que realitzen mentoria social segueixen reclamant unes polítiques públiques que reconeguin el dret de les persones a sentir-se acompanyades. Gràcies a la participació voluntària de ciutadania compromesa, la mentoria social s’ha demostrat eficaç per a complementar les polítiques i accions per a la inclusió social de diversos col·lectius com per exemple: infància i adolescència en risc de fracàs i/o abandonament escolar, joventut tutelada i extutelada, persones migrades i refugiades, dones víctimes de violències masclistes, persones recluses o persones sense llar,  entre d’altres.

 

El paper de la Coordinadora Mentoria Social

Els darrers anys, la feina feta des de la Coordinadora Mentoria Social ha generat un important creixement de la mentoria social a l’estat espanyol i cada vegada són més els actors públics i privats que aposten per aquesta metodologia. Actualment, en formen part un total de 21 entitats, impulsant 26 projectes de mentoria social a través dels quals s’està millorant la vida de més de 2700 persones.

La Coordinadora de Mentoria Social és una xarxa d’organitzacions que desenvolupen projectes de mentoria dirigits a col·lectius en situació de vulnerabilitat a nivell estatal. Té, com a missió, fer que la mentoria estigui al servei de la inclusió, de la cohesió social i de la igualtat d’oportunitats dels col·lectius més vulnerables.

 

Per a qualsevol dubte o per a sol·licitar alguna entrevista escriure a

llor.voluntariat@quilometrezero.cat