14/12/2023

Des del Projecte Ambtu, que impulsem des de l’Associació Quilòmetre Zero, hem realizat una aposta ferma per la mentoria social de qualitat. Aquest any hem presentat, auditat i acreditat el compliment dels estàndards de qualitat establerts per la xarxa estatal Coordinadora de Mentoria Social tot obtenint, així, el Segell MC+.

El Projecte Ambtu, a través de la mentoria,  acompanya i ofereix suport al col·lectiu de joves ex tutelats i/o en risc d’exclusió que han d’emprendre la seva vida adulta, un cop surten dels centres on han viscut sota la tutela de la Generalitat de Catalunya. A  través del projecte, aquests joves reben un suport global en els aspectes pràctics i emocionals per a poder emprendre l’emancipació formant part del teixit social normalitzat. Aquest projecte ofereix als joves una persona voluntària (mentor/a) que actua com a adult de referència i li dóna suport en les seves activitats quotidianes. S’estableix un compromís mínim de 6 mesos entre el jove i la persona voluntària. Aquest projecte va ser impulsat l’any 2019 a la ciutat de Tarragona amb l’acompantament i el treball conjunt amb Punt de Referència.

El Segell MC+ és un sistema de qualitat dissenyat per la Coordinadora de Mentoria Social per tal d’avaluar i millorar la qualitat metodològica de tot tipus de programes de mentoria que treballen amb col·lectius vulnerables. La validesa del Segell MC+ és de 3 anys. El procés d’acreditació ens ha permès valorar la qualitat de la mentoria des del punt de vista metodològic.

El Segell MC+ sorgeix d’un treball de sistematització d’estàndards de qualitat internacionals validats científicament i del seu contrast amb projectes de mentoria consolidats, per tal d’establir un llindar exigent i, a la vegada, adequat al context estatal. El resultat d’aquesta feina és una matriu d’avaluació que parteix de les fases d’un projecte de mentoria i que estableix 10 requisits per acreditar la qualitat metodològica. Per a cada requisit s’exigeix un conjunt d’estàndards.

El sistema de qualitat estableix dos nivells d’acreditació: el Segell MC i el Segell MC+. Mitjançant un procés d’auditoria, hem validat el compliment dels estàndards de qualitat establerts al Segell MC+. La verificació del compliment s’ha realitzat a través de la revisió documental i d’entrevistes amb el personal tècnic i amb persones mentores i mentorades participants al projecte.

Des de l’Associació Quilòmetre Zero rebem amb orgull aquesta acreditació i donem les gràcies a l’equip tècnic i a totes les persones participants per haver fet possible aquest projecte i l’obtenció del Segell MC+.  Agraïm, també, a la Coordinadora de Mentoria Social el seu acompanyament durant aquest procés, que ens ha permès seguir millorant la nostra intervenció.

Si voleu obtenir més informació sobre el Segell MC/MC+, podeu visitar www.qualitymentoring.org. I si teniu un projecte de mentoria social, no dubteu en realitzar el test d’autoavaluació que trobareu a la pàgina web!

Per més informació: associacio@quilometrezero.cat