Per l’edició de 2021, dels 602 projectes seleccionats en les convocatòries socials de l’any 2019, s’han concedit 10 premis i 10 accèsits.
L’acte de lliurament dels Premis a la Innovació 2021 va ser a CaixaForum Madrid presidit per la vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i pel director general de la Fundació “la Caixa”, Antoni Vila.
COMUNICACIÓ | 27-10-2021
El lliurament de la VI edició dels Premis a la Innovació Social 2021 del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials reconeix projectes innovadors que van ser seleccionats a les convocatòries de l’any 2019. En aquesta edició s’han pogut avaluar el desenvolupament final del projecte i el seu impacte aconseguit.
Aquests guardons suposen un reconeixement especial a les entitats que van desenvolupar, a partir d’aquest programa, projectes que aporten respostes eficaces, eficients, sostenibles i justes davant dels reptes socials complexos que afronta la societat.
El jurat que ha valorat aquests premis està format per representants del tercer sector, de centres de recerca i docència de l’àmbit social, l’Administració, la Fundació ”la Caixa” i mitjans de comunicació. Els projectes s’han seleccionat a partir del grau d’innovació, l’impacte de la iniciativa, el monitoratge i l’avaluació, el potencial d’escala i la sostenibilitat econòmica. Projectes innovadors que milloren, reinventen, complementen o transformen solucions actuals, que relaciona el problema social que vol afrontar el projecte amb les activitats proposades, usant sistemes i eines per provar els resultats esperats i impactes de la iniciativa, que comptin amb una facilitat de transferència i adaptació de la innovació a contextos diferents i valorant que pugui generar ingressos sense dependre d’una única font de finançament.
Mentoria per la inclusió (Tarragona i Barcelona)
El projecte premiat de Quilòmetre Zero i Punt de Referència, és el de Mentoria per la inclusió . El premi reconeix i posa en valor el treball conjunt i cooperatiu entre les dues entitats, per l’avaluació i la sistematització dels models de transferència de coneixement i bones pràctiques sobre els processos de mentoria social per promoure l’autonomia i l’emancipació de joves tutelats i extutelats/es.
Punt de Referència, fundada l’any 1997 compta amb una llarga trajectòria i expertesa en projectes de mentoria social dirigits a jovent tutelat/a i/o extutelat/a, ens ha acompanyat en el procés d’implementació del projecte Ambtu, inspirat en el seu projecte Referents.
Aquest acompanyament tècnic ens ha permès sistematitzar totes les fases d’implementació del projecte, per tal de garantir la màxima qualitat en el disseny, desenvolupament i avaluació del projecte Ambtu al camp de Tarragona. Adaptant la proposta a una singularitat social i territorial diversa i diferent.
Els equips tècnics de les dues entitats han treballat durant dos anys, 2019 i 2020 de forma conjunta. Mitjançant aquesta transferència de coneixement i l’intercanvi de bones pràctiques de l’equip de Punt de Referència amb l’equip de Quilòmetre Zero, em posat en marxa tres grups del projecte, arribant a atendre 38 joves tutelats/es i/o extutelats/es.
A més, s’ha creat una taula de treball estatal permanent a través de la Coordinadora de Mentoria Social, per continuar escalant les bones pràctiques i compartint el coneixement generat amb el partenariat que ha possibilitat la Fundació “la Caixa”. Aquesta taula està formada per entitats i institucions que gestionen projectes dirigits a joves tutelats/es i extutelats/es de diferents territoris, amb diferents objectius, però amb la mentoria social com a metodologia innovadora compartida.
Tal com destaquen els premis, gràcies a aquest partenariat, s’han creat noves eines efectives i innovadores per millorar les competències professionals i de les persones voluntàries. Els marcs i manuals per assessorar el disseny i la implantació de projectes de mentoria social es desenvolupen a través de dues línies d’acció: i) De la pràctica a la teoria: supervisió d’activitats, avaluació, sistematització i elaboració de guies didàctiques per formar nous professionals; ii) De teoria a la pràctica: formació per a nous professionals incloent necessitats específiques detectades (joves sense llar, amb problemes de salut mental, etc.) i noves eines.
Per la nostra part, volem agrair especialment a la Fundació “la Caixa” per aquest reconeixement, i com no podia ser d’una altra manera, a l’entitat Punt de Referència i a tot el seu equip de professionals amb els quals compartim aquest premi i el treball en xarxa que possibilita que joves d’altres territoris puguin aprofitar l’oportunitat que generen els projectes de mentoria social.
[…] Anterior […]